Media- en communicatiebureau

WAT KANKER MET MIJ HEEFT GEDAAN

PURE X September (20)

“Ja, mijn naam is echt September,” vertelt ze. September Lennarts is 20 jaar oud en studente aan de Universiteit van Amsterdam. Ze studeert Arabische taal en cultuur en in haar vrije tijd helpt ze jongeren met problemen namens stichting Tweestrijd. Stichting Tweestrijd is een vriendengroep bestaande uit vijftien jongeren tussen de 18 en 25. Tweestrijd geeft gastlessen waar de jongeren beginnen met het vertellen van hun eigen verhaal waardoor de drempel wordt verlaagd. Vervolgens doen ze een balspel waar vragen worden gesteld als: “Heb je wel eens een lastige thuissituatie gehad?” Als men de bal teruggooit is dat een ‘ja’, mochten de tieners de bal doorgeven aan een klasgenoot dan is hun antwoord ‘nee’. Tijdens het balspel komen er veel emoties los. Deze emoties mogen aan het einde van de les worden opgeschreven op een brief naar Tweestrijd. s’Avonds lezen de jongeren van Tweestrijd deze brieven en reageren, wanneer nodig, via de mail terug.

“Tweestrijd is een fantastisch initiatief en ik ben zo blij dat ik mij hiervoor kan inzetten,” vertel September, “Toen ik 10 was kreeg mijn vader longkanker. Ik wist nog niet zo goed wat dit betekende. Helaas moest ik erachter komen hoe vreselijk deze ziekte is en wat het met een gezin kan doen toen mijn vader overleed.” September vertelt dat gastlessen geven iets bijzonders is. “Het zijn kinderen rond de 13/14 jaar. Wat die hebben meegemaakt is bizar,” zucht ze. “Het is bijzonder dat ik door middel van mijn eigen verhaal anderen kan helpen. Dat is meer waard dan elke euro dan ook.” Volgens September is de magische formule van Tweestrijd hun leeftijd. “De kinderen zien ons als leeftijdsgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt. Voor hen is het veel fijner om hun verhaal te delen met iemand die weet wat ze meemaken dan iemand die als met pensioen moet en volgens het boekje handelt.”

September is ongeveer 5 jaar geleden in contact gekomen met Faraaz (initiatiefnemer van Tweestrijd) en Joshua. “Ze hoorden via via wat ik had meegemaakt en vroegen mij om te helpen aan dit project. Tuurlijk wilde ik dat! Oprecht, een van de beste keuzes uit mijn leven.”

Wanneer ik September vraag of ze nog iets wilt toevoegen vertelt ze meteen hoe belangrijk het is om te praten over de gevoelens die je dwars zitten. “Het is súper cliche, I know. Mij heeft het zo ontzettend veel geholpen. Op de middelbare school durfde ik nooit wat te zeggen en nu sta ik voor de klas om mijn verhaal te delen.”

 

Meer weten van Tweestrijd? Kijk op www.stichtingtweestrijd.nl of mail ze naar info@stichtingtweestrijd.nl

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Alie Sprukkelhorst januari 20, 2018

    Wat een mooi verhaal September. En wat een mooi initiatief.

Laat een reactie achter

© 2019 Bel Mae

Thema door Anders Norén